e-Call verplicht voor nieuwe auto's in 2015

Geplaatst op 08 september 2011 door

e-Call verplicht voor nieuwe auto's in 2015

Utrecht/Papendrecht -  De woordvoerder van Eurocommissaris Neelie Kroes bevestigde dat Kroes aanstaande donderdag zal aankondigen dat zij het e-Call systeem per 2015 in alle nieuwe auto’s wil verplichten.

Het noodsysteem kan ongevallen registreren en deze gegevens -aangevuld met informatie over de status van het voertuig, de exacte positie en de rijrichting- volledig automatisch doorbellen naar de meldkamer.

Berekeningen geven aan dat invoering van de -op GPS gebaseerde- technologie zo’n 2.500 verkeersdoden per jaar zou schelen.  Dit laatste is gebaseerd op het feit dat hulpdiensten door de directe signalering, de helft minder tijd nodig hebben om op de plaats van het ongeluk te komen. De technologie is ontwikkeld is met 160 miljoen euro subsidies van de Europese Unie.

Het is niet de eerste keer dat Kroes op de bres springt om het E-Call systeem, ingevoerd te krijgen.  De Europese Commissie deed in 2009 eerder een oproep om de het systeem op vrijwillige basis  in te voeren. Dit oogstte echter weinig succes. De meeste lidstaten beschouwden de kosten (circa Euro 100,= per voertuig: red.) als een te grote drempel. Slechts 0,7 procent van de Europese auto's is nu uitgerust met een eCall systeem

“Ook in Nederland is het animo steeds laag gebleken ondanks de volwassen GPS markt en aanbevelingen van de lobby van de ANWB”  bevestigt Hilger van Dam van GPS technologie-multinational CTrack.

De woordvoerder van Kroes zegt verder dat nu E-Call verplicht wordt, de lidstaten zich moeten gaan organiseren om een en ander te faciliteren.  Meldcentrales moeten immers de oproepen aankunnen terwijl voor de noodoproepen geen kosten in rekening  kunnen worden gebracht.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Automatisering RSS Communicatie RSS Veiligheid RSS Voertuigen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.