GPS concurrent Galileo goedkoper dan verwacht.

Geplaatst op 23 juni 2011 door

GPS concurrent Galileo goedkoper dan verwacht.

Het in ontwikkeling zijnde Europese satelietsysteem voor navigatietoepassingen Galileo zal 500 miljoen minder kosten dan vorig jaar nog werd verwacht.

De EU zette vorig jaar een handtekening onder een contract met Italiaans-Duitse consortium SpaceOpal voor de verdere realisatie van het systeem.  Hiermee komt een eigen satellietsysteem voor navigatie en plaatsbepaling weer een stap dichterbij.  Europa neemt deze stap in haar streven naar onafhankelijkheid van het Amerikaanse GPS

navigatie satelliet

navigatie satelliet

Met het eigen satellietnavigatiesysteem Galileo, wil Europa vanaf 2014 zelf een satelietconstelatie operationeel hebben.  De eerste twee satellieten worden nog deze zomer door ESA gelanceerd.  Aan de einde van dit jaar worden nog twee satellieten gelanceerd. Uiteindelijk zullen er 30 kunstmanen worden ondergebracht in de constellatie.

Indrukwekkende bedragen:

Zoals bij de meeste grote projecten loopt ook Galileo uit de planning. Zowel  de kosten als de tijdsplanning. Het systeem was geprognotiseerd om in 2008 “life” te gaan. Dit zal, volgens de laatste inzichten, 6 jaar langer duren. Ook de budgetoverschrijdingen zijn van buitenaardse proporties. Schatte de Europese Commissie de kosten eerder op ruim 3 miljard euro, inmiddels hield men al rekening met een prijskaartje van 5 miljard.  De verwachte opbrengsten zijn overigens al even indrukwekkend. In 2026 moet Galileo bijna 100 miljoen Euro hebben opgebracht.  Eurocommissaris Tajani  van Industrie, verwachtte  aan het begin van dit jaar nog een strop van 1,9 miljard aan tegenvallers. De laatste update spreekt van een overschrijding van “slechts” 1,4 miljard.

Concurrent van GPS:

Galileo Galilei

Galileo Galilei

De meevaller maakt het mogelijk om nog een aantal extra satellieten te financieren maarmee het totaal op 24 komt.  Galileo moet de Europeese ambitie waarmaken om los te komen van GPS, het Amerikaanse Global Positioning System. Het voornaamste voordeel van Galileo ten opzichte van GPS) is de betrouwbaarheid. Galileo is eigedom van een Europees privaat consortium dat -in tegenstelling tot de selective availability van GPS-  beschikbaarheid beloofd.

Galileo is een satelliet-constellatie met dertig satellieten. Op ruim 23.000 hangen deze satelieten boven de aarde.  Op de aarde staan 14 base-stations die de verbindingen moet verzorgen.   Galileo is vernoemd naar de Italiaanse Galileo Galilei De bekende Italiaanse natuurkundige, wiskundige, astronoom en filosoof.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Automatisering RSS Communicatie RSS Fleetmanagement

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.