Rendement van Het Nieuwe Werken (HNW)

Geplaatst op 22 juni 2011 door

Rendement van Het Nieuwe Werken (HNW)

De Buzz omtrent HNW (Het Nieuwe Werken) lijkt af te nemen.  De resultaten wijken in de praktijk af van de verwachtingen als het gaat om productiviteitsverbetering. Het welzijn, bedrijfsimago, flexibiliteit en betrokkenheid gaan aantoonbaar omhoog. Deze resultaten komen voort uit de Nationale Nieuwe Werken Barometer.

Evident en positief zijn de verbetering van het welzijn van personeel, de betrokkenheid van werknemers en de werk-privébalans. Als gesteld, een duidelijk aantoonbare verhoging van productiviteit blijkt vooralsnog niet.
Erasmus Universiteit:

De Barometer is een initiatief om Het Nieuwe Werken (HNW) ook een wetenschappelijke basis te geven. De RSM (Rotterdam School of Management), van de Erasmus Universiteit en Novay verrichtten dit onderzoek van eind 2010 tot begin 2011 onder ruim honderd organisaties. De resultaten uit dit onderzoek:

Resultaten:

In driekwart van de gevallen wordt  HNW geïntroduceerd met als doelstelling het verbeteren van de zogenaamde zachte effecten. Hiermee wordt bedoeld zaken als medewerkerbinding en duurzame inzetbaarheid. Bij organisaties / bedrijven die initiatieven hebben genomen omtrent de invoering van Het Nieuwe Werken zijn de volgende conclusies aantoonbaar.

In 58% procent van de gevallen is het welzijn en de werk-privébalans van de medewerkers gestegen. Bijna de helft stelt dat de organisatie duidelijk een verhoogde mate van  flexibiliteit heeft aangenomen.   42% van de respondenten ziet een verhoogde werknemerstevredenheid en een hogere betrokkenheid van het personeel. Bijna 40% bespaart op huisvestingskosten en een derde plukt de vruchten van een positief, verbeterd werkgeversimago.

Obstakels:

Er zijn ook een aantal obstakels
die de invoering van Het Nieuwe Werken vertragen. Dit zijn in willekeurige volgorde: het potentiële verlies van sociale cohesie het kwijtraken van vastigheden;
ontbrekende vaardigheden voor zelfsturing en een managementstijl die niet past bij Het Nieuwe Werken.

Meer artikelen over HNW vindt u op Smart-MobilityNetwork.com

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Beleid RSS Het Nieuwe Werken RSS SMN Partners

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.