MVO populair bij ondernemers ondanks crisis.

Geplaatst op 19 mei 2011 door

MVO populair bij ondernemers ondanks crisis.

Dit is het resultaat van een onderzoek onder 1500 MKB ondernemers in Nederland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt niet alleen uit economische motieven op de beleidsagenda gezet maar ondernemers geven aan zich bewust te zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vanuit deze intrensieke motivatie dragen zij steeds meer met overtuiging bij aan een beter milieu en eerlijke kansen.   Het onderzoek werd uitgevoerd door BusinessCompleet.nl en DHL

De conclusie uit dit onderzoek rekent af met de cynische toon die stelt dat MVO vooral als marketing & sales tool wordt ingezet.  Een aantal opmerkelijke conclusies uit het onderzoek:

Ongeveer 17% van de respondenten geven te kennen in hun bedrijfsvoering niet of slechts marginaal rekening te houden met de maatschappelijke kant van het ondernemen.
 Daarentegen zegt bijna 80% van de Nederlandse ondernemers het belangrijk (60 %) of zeer belangrijk (19 %) te vinden het ondernemen te larderen met  maatschappelijk verantwoorde elementen.

De economische situatie heeft  effect gehad op het MVO beleid bij de ondervraagde ondernemingen. Een groot deel van de ondervraagden berekende dat er onder invloed van het verslechterde zakelijke klimaat van de afgelopen jaren, minder investeringen zijn gedaan in eerder uitgezette beleidslijnen op dit gebied als gevolg van schaarste van middelen en aandacht.

Een positieve noot bij 15% van de bedrijven. Zij stellen dat de focus op MVO hen innovaties heeft gebracht waarmee de concurrentiepostie is verbeterd en de omzet en winst is gestegen.  Met name in de transportsector wordt investering in MVO als drijfveer voor innovatie beschouwd; innovatie die de noodlijdende sector uit het dal moet halen.

Het belang van een beter milieu is voor 57% motivatie om te blijven investeren in MVO. Daarnaast zijn zaken als betrokkenheid van de medewerkers, imagoversterking, klantenbinding en de continuïteit van het bedrijf, redenen die genoemd worden.

Bram Meulenbeld van Veranderdetoekomst.nu ziet in de uitkomst een bevestiging dat niet alleen zijn bedrijf maar ook Nederland op de goede weg is. "Al geruime tijd proberen wij MVO uit de zogenaamde "alternatieve hoek" te krijgen. Het wordt, zoals ik eerder schreef, ten onterecht en te vaak als een “linkse hobby” betiteld". De zakelijke voordelen worden steeds tastbaarder. De kansen voor ondernemeners om een concurrentievoordeel op te bouwen door een aantal “quick wins” op het gebied van MVO te omarmen zijn groot en snel te implementeren. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een “MVO chapter” in uw aanbestedingen en offertes. Wie hier nu in investeert zal zien dat dit snel in klinkende munt wordt uitbetaald. Wij adviseren bedrijven hoe dit snel betaalbaar en effectief te doen.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Advies RSS Beleid RSS Duurzame Mobiliteit

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.