Kleiner is niet altijd zuiniger

Geplaatst op 14 januari 2011 door

Kleiner is niet altijd zuiniger

In haar ambitie om duurzame mobiliteit te stimuleren, beloont het kabinet automobilisten die kiezen voor een nieuwe, zuinige wagen met een vrijstelling of korting op de BPM en wegenbelasting. Op die manier wordt kiezen voor auto’s die minder verbruiken en minder CO2 uitstoten wel erg aantrekkelijk gemaakt.

Maar er is een kink in de kabel: uit een test van Autovisie blijkt het echte brandstofverbruik van kleine auto’s met dieselmotor in sommige gevallen tot zelfs een kwart hoger uit te vallen dan de autofabrikanten opgeven. En dan rijst de vraag of de eisen van de EU met betrekking tot de CO2-uitstoot zo maar onveranderd kunnen blijven voortbestaan…

Autovisie verbruiktest

Zo blijkt het gemiddelde verbruik van een Volkswagen Polo Bleu8Motion geen 1 op 29,4 maar 1 op 23,3 te zijn. Een Seat Ibiza ST Ecomotive verbruikt 1 op 21,3 in plaats van 1 op 29,4 en een Skoda Fabia hatchback Greenline zit op 1 op 22,2, terwijl 1 op 29,4 beloofd wordt. Ook een Fiat Punto Evo blijkt in werkelijkheid heel wat meer te verbruiken dan wordt aangekondigd: 1 op 22,3 in plaats van 1 op 27,8. Uit de test bleken enkel de Fiat Grande Punto en de vernieuwde Opel Corsa de fabrieksopgaven dicht te benaderen.

Oorzaak van deze discrepanties zit in de meetmethode. “Fabrikanten hanteren van het vaststellen van het fabrieksverbruik de zogenoemde NEDC-norm, een meetmethode waarbij rijden gesimuleerd wordt op de rollentestbank. Deze meetmethode staat ver van de werkelijkheid, omdat er onwerkelijk langzaam wordt geaccelereerd”, verklaart Autovisie testredacteur Peter Hilhorst aan Telegraaf.nl.

Waar blijft de opvolger?

Dat de resultaten van de NEDC-norm (New European Driving Cycle) niet echt te vertrouwen zijn, is geen nieuwigheid. Ruim anderhalf jaar terug stelden we onszelf ook al de vraagWaarom verbruiken auto’s meer dan wat de catalogus vermeldt?”.

De NEDC-norm houdt rekening met het gewicht van de wagen, de rolweerstand en de aerodynamica, maar gaat voorbij aan factoren zoals bandenspanning, gereden traject en de rijstijl van de automobilist. Nochtans oefenen ook deze factoren een behoorlijke invloed uit op het werkelijke verbruik. Bovendien hanteren constructeurs dezelfde testresultaten voor één bepaald automodel, dat evenwel nog uit verschillende versies (bijvoorbeeld verschillende opties) kan bestaan.

Brancheorganisatie Bovag vindt het in ieder geval hoog tijd voor een andere verbruiksmeting. En eigenlijk is die er. Sinds 2007 wordt gewerkt aan de WLTP (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). Volgens UNECE, de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties, is de WLTP een veel realistischere en bovendien wereldwijd geaccepteerde test. Klein detail: deze testprocedure is absoluut nog niet klaar.

NEDC wordt WLTP?

Momenteel moeten er 3 belangrijke tests doorlopen worden, wil een automodel wereldwijd aangeboden kunnen worden. Europa kent de beruchte NEDC-norm, terwijl in de VS en Japan respectievelijk de FTP75-test en de 10-15 test gebruikt worden. En deze test zijn allemaal erg verschillend. Wil de WLTP wereldwijd aanvaard worden, dan moeten alle landen het er dus over eens worden om de huidige testprocedures te vervangen door de WLTP.

Na 2 jaar discussie over het plan van aanpak, is UNECE in november 2009 aan de slag gegaan. In 2 werkgroepen wordt enerzijds het testverloop en anderzijds de passende meetmethodes uitgewerkt, meldt AMT.nl. Naar Amerikaans testvoorbeeld, zou de WLTP-test uit drie delen bestaan: met lage (<50), middelmatige (75-90) en hoge (>90) snelheid. Ook zou er warm en koud starten in opgenomen worden. Bovendien worden verkeersgegevens van over de hele wereld geanalyseerd, opdat de WLTP zou kunnen uitgaan van een reëel gemiddelde.

Halverwege 2012 wil de WLTP-commissie klaar zijn met de nieuwe testopzet. Daarna moeten nog praktijktests volgen en wordt de ‘algemene technische regeling’ officieel op papier gezet. In de tweede helft van 2013 zou de WLTP definitief klaar moeten zijn. Maar dan begint het echte werk pas: alle landen moeten de regeling overnemen.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Brandstoffen RSS Duurzame Mobiliteit RSS Financieel RSS Voertuigen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.