Inhaalslag Het Nieuwe Werken nodig bij overheid

Geplaatst op 04 januari 2011 door

Inhaalslag Het Nieuwe Werken nodig bij overheid

Onze politici zijn de ideeën van Het Nieuwe Werken wel genegen. Toch is net bij de overheidsinstanties nog een grote inhaalslag te maken. Uit de ICT Barometer van Ernst & Young blijkt immers dat ambtenaren nog weinig op afstand werken. Zo kan ‘slechts’ 64 procent van de medewerkers bij overheidsinstellingen van buitenaf inloggen op het netwerk. Vergelijk dit met zakelijke dienstverleners, dan ligt dat percentage op 82 procent, terwijl het gemiddelde in Nederland op 69 procent ligt.

Privacy

Volgens onderzoeker Guill van de Boom ligt het onderscheid niet in verhoogde beveiligings- en toegangsprotocollen die voor overheidsambtenaren gelden wanneer ze op afstand willen werken met gegevens waarop de Wet Bescherming Persoonsgegevens van kracht is. Enkel in uitzonderlijke gevallen, zoals bij opsporingsorganen, zijn deze regels strenger, verklaart Computable.nl.

Ook een laptop van de zaak zit er voor de meeste ambtenaren niet in. Van de ambtenaren heeft 21 procent een laptop van de zaak, tegenover 46 procent van de medewerkers in de commerciële dienstverlening. Verder blijkt uit de ICT Barometer dat weinig overheidsinstanties (22 procent) een Chief Information Officer (CIO) in dienst hebben, meldt Personeelsnet.nl.

Bespaarmogelijkheden

Volgens adviseur Tom Kronenburg van adviesbureau Zenc, biedt Het Nieuwe Werken mogelijkheden voor overheden om ‘stevig’ te besparen op de kosten voor bedrijfsvoering. Volgens zijn berekening is er nu gemiddeld 1,2 tot 1,3 werkplek per voltijdse ambtenaar beschikbaar, terwijl dit door mobiel werken makkelijk naar 0,8 of zelfs 0,7 kan teruggebracht worden. Het hoeft geen uitleg dat hierdoor behoorlijk in kantooroppervlakte en huisvesting kan bespaard worden.

Ook een besparing op de secretariaatskosten behoort tot de mogelijkheden. Door bijvoorbeeld koppeling van e-mail; telefonie en de digitale agenda, kunnen medewerkers zonder moeite veel administratieve handelingen zelf verrichten zonder tussenkomst van een secretariaat. Volgens Kronenburg kan door de invoering van Het Nieuwe Werken minimaal 30 procent van de secretariële ondersteuning vervallen.

Investeringen

Volgens Kronenburg maken deze voordelen het interessant voor overheden om in Het Nieuwe Werken te investeren. Want dat er toch enige investering moet gedaan worden, is evident. Naast de ICT-investeringen, vergt de omschakeling naar Het Nieuwe Werken ook een cultuuromslag, waarbij ambtenaren oude werkwijzen moeten loslaten.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Beleid RSS Het Nieuwe Werken

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.