"laat werknemers zelf hun werktijd bepalen"

Geplaatst op 03 december 2010 door

Anders kijken naar Mobiliteit en de opkomst van het nieuwe werken is een dagelijks terugkerend thema bij het SmartMobilityNetwork. Deze week is er door kamerleden van regeringspartij CDA en oppositiepartij Groenlinks een voorstel gedaan werknemers het recht te geven, onderdelen van het nieuwe werken, te verankeren in de wet. De initiatiefnemers menen dat het recht op ondermeer flexibele werktijden en thuiswerken, een aantal maatschappelijke problemen het hoofd bieden. Het gezinsbeleid wordt gemoderniseerd doordat werk, zorg en scholing beter in balans worden gebracht. De kinderopvang  zal kunnen worden ontlast en het effect op de fileproblematiek lijkt veelbelovend.

Het flexibiliseren van werktijden zal -als het voorstel het haalt- een cultuuromslag vergen. In de commentaren spreken werkgevers hun zorgen reeds breed uit. Zij stellen dat het niet mogelijk is bedrijfsbeleid te bouwen op deze flexibiliteit. "Hoe ga je om met met levertijden, openingstijden en deadlines als iedereen maar doet wat ie wil? "

Natuurlijk moet hier goed over worden nagedacht maar dit lijken uitvoerende details. Immers ook flexibiliteit laat zich organiseren. Zodra ondernemend Nederland op de voordelen van een verbeterde bereikbaarheid ervaart, worden de commentaren wellicht vrienelijker.  Flexibelere inzet zal naar verwachting de concentratie van het autoaanbod in de ochtendspits verdunnen, de doorstroming verbeteren en uiteindelijk congestie verminderen.  Een volgende stap is het flexibiliseren van de school en bouwvakanties

Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (Groenlinks) verwachten een brede steun voor het wetsvoorstel over dit onderwerp dat zij nog dit jaar bij de Raad van State zullen indienen.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Beleid RSS Duurzame Mobiliteit RSS Het Nieuwe Werken

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.