Mobiliteitsmanagement / Beleid – Vervoersorganisaties pleiten voor snelle doorstart kilometerheffing

Geplaatst op 03 juni 2010 door

Mobiliteitsmanagement / Beleid – Vervoersorganisaties pleiten voor snelle doorstart kilometerheffing

Om het dichtslibben van ons wegennet te voorkomen, moeten politici na de verkiezingen zo snel mogelijk een doorstart geven aan de plannen rond de kilometerheffing. Met dit pleidooi richten verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) zich in een gezamenlijke brief tot de Tweede Kamer. “Wij willen de kilometerheffing een kans geven om te bewijzen dat de druk op de wegen erdoor vermindert, al is het maar een beetje.

Eerder bleek dat de kilometerheffing nog steeds een hot item is voor de politieke partijen, maar minder controversieel is het er, sinds de val van het kabinet Balkenende IV, nog niet op geworden. Voorstanders van een ‘de vervuiler betaalt’-principe en ‘belasting voor gebruik in plaats van voor bezit’-principe vindt u bij CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SGP; VVD, PVV en ook SP hebben zich tegen verklaard.

EVO logoTLN LogoVoor EVO en TLN moeten de plannen voor de kilometerheffing terug naar de basis. Het oude plan weer nieuw leven inblazen, is volgens EVO-directeur Dick van den Broek Humphreij ‘politieke zelfmoord’. Het eens zo ‘briljante en simpele’ idee was door allerlei toevoegingen en uitzonderingen (bijvoorbeeld spitsheffing, ingewikkelde kastjes en milieuaspecten) namelijk uitgegroeid tot een monster van een systeem. Toch was ‘dit monster’ in zijn ogen niet geheel nutteloos want “we hebben tenminste met z’n allen vastgesteld dat het huidige model van wegen- en aanschafbelasting een idioot en achterhaald systeem is”, zo citeert C-Track de EVO-directeur. “Je wilt toch niet naar je auto kijken en denken ‘daar staat ‘ie weer geld te kosten’.

Een basissysteem dus, waarbij simpelweg de vaste lasten moeten omgebouwd worden tot variabele lasten. Zaken zoals spitsheffing zijn volgens EVO nog een brug te ver en zouden er enkel toe leiden dat er voor de kilometerheffing minder draagvlak is bij de bevolking. Volgens EVO is dat draagvlak er nu namelijk wel degelijk, mits de kilometerheffing opgezet wordt als een transparant en eerlijk systeem. Zelfs tegenstander van de kilometerheffing, VVD, zou zich volgens Van den Broek Humphreij dan uiteindelijk wel bij de voorstanders aansluiten.

Het invoeren van de kilometerheffing is voor de transportorganisaties slechts één van de mogelijke maatregelen, waarmee de nieuwe regering de bereikbaarheid van het wegennet en van de industriegebieden moet aanpakken. NUZakelijk.nl bekeek de waslijst aan ingrepen, gaande van het ontzien van infrastructuur bij bezuinigingen tot het uitbreiden van de spoorwegen. Ook zou het kabinet volgens EVO en TLN moeten snijden in een woud van regels (bijvoorbeeld de verplichte rittenregistratie) en schonere technieken (nog) meer moeten stimuleren. Verder zou de stedelijke bevoorrading (met de beruchte venstertijden) gedereguleerd moeten worden. “Voor verreweg de meeste politieke partijen is transport en logistiek een sluitpost, maar zonder vervoer geen economie”, besluit Van den Broek Humphreij.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Duurzame Mobiliteit RSS Financieel RSS Mobiliteitsmanagement RSS Voertuigen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.