MVO – "Duurzaam ondernemen is geen keuze maar een eis"

Geplaatst op 02 juni 2010 door

MVO –

Ondernemingen die niet kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, zetten hun voortbestaan en concurrentiepositie op het spel”. Dat zijn de woorden van Harry Kleine van Ernst & Young, naar aanleiding van interviews met een tiental toonaangevende bedrijven binnen de Retail & Consumer Products-sector.

CTrack green drivingDat maatschappelijk verantwoord ondernemen u heel wat voordelen kan bieden, wist u uiteraard al. Een kostenbesparing op energie, brandstof of afval en een positief effect op uw imago als aantrekkelijk zakenpartner en werkgever, om er maar enkele te noemen. Maar wat uit de interviews van E&Y blijkt, is dat het over is met het vrijblijvende advies om aan MVO te doen. “Afwachtend reageren is niet meer aan de orde”. Wie de weg van duurzaamheid niet kiest, is als het ware ten dode opgeschreven. MVO biedt kansen, leidt tot efficiency en lagere kosten en biedt de mogelijkheid voor een bedrijf om zich te onderscheiden en concurrentievoordelen te realiseren.

Toch moet E&Y constateren dat op dit moment slechts enkele spelers duurzaamheid succesvol in hun strategie hebben weten te integreren, meldt Happynews.nl. Zich beperken tot enkele losse duurzaamheidsinitiatieven volstaat niet meer: een vertaling van de duurzaamheidstrend naar de bedrijfsstrategie en –filosofie is noodzakelijk. Daarvoor is een sterk draagvlak binnen de onderneming essentieel. Bovendien raadt E&Y ondernemingen aan om ervaringen en informatie met elkaar te delen en van elkaar te leren. Neem bijvoorbeeld op het logistieke vlak: door transporten samen te voegen, kan winst behaald worden. Maar dat vraagt durf!

Toch zien we steeds meer ‘goede voorbeelden’ voorbijkomen. Zo zijn verladers al meer gaan letten op de factor duurzaamheid bij de keuze van een vervoerder en zijn er inmiddels diverse veelbelovende initiatieven op het gebied van duurzame stadsdistributie van de grond gekomen. Laatst berichtten we nog over het initiatief van de Nederlandse supermarktketens om leegrijden te bestrijden.

Wie zelf het goede voorbeeld wil geven, kan wellicht ideeën opdoen bij C-Track. Gewapend met de techniek om u van een volledig inzicht in de CO2-uitstoot van uw wagenpark te voorzien en uw ritten efficiënter in te plannen, levert C-Track tot zelfs een innovatief stimuleringsprogramma om draagvlak binnen uw organisatie te creëren voor duurzaam mobiliteitsgedrag. Neemt u gerust eens contact op voor een vrijblijvend advies.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Advies RSS Duurzame Mobiliteit RSS Fleetmanagement RSS Mobiliteitsmanagement

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.