Zakelijke mobiliteit – Veelbelovende resultaten duurzaam transport

Geplaatst op 05 mei 2010 door

Zakelijke mobiliteit – Veelbelovende resultaten duurzaam transport

Goederenvervoer zorgt voor flink wat energieverbruik maar uit een project van Interaction (International Transport and Energy Reduction Action) blijkt dat dit behoorlijk teruggedrongen kan worden. Interaction stimuleert duurzame energiereductie in het goederenvervoer, kennisuitwisseling tussen branches en een standaard aanpak bij het identificeren van (grensoverschrijdende) mogelijkheden meldt Transport Online.

In oktober 2006 ging Interaction onder begeleiding van Buck Consultants International van start. Honderd bedrijven uit zes Europese landen en actief in negentien verschillende branches namen deel aan het project.

Er werden verschillende maatregelen bestudeerd, zoals geografische bundeling van stromen, invoeren van routeplanningsystemen, vermindering van spoedzendingen, inzet van alternatieve modaliteiten, maar ook gebruik van alternatieve brandstoffen en voertuigtechnieken.

De resultaten zijn positief te noemen. Met de maatregelen is 5 tot 30 procent energiebesparing mogelijk, 3 tot 5 procent besparing op de totale logistieke kosten van bedrijven en meer dan 20 procent potentieel op specifieke stromen.

Interaction is een initiatief van SenterNovem. SenterNovem ondersteunt bedrijven, kennisinstellingen en overheden met advies, kennis en financiële ondersteuning op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.