Veiligheid / EU – Boost voor eCall

Geplaatst op 04 mei 2010 door

Veiligheid / EU – Boost voor eCall

EU-Commissaris voor Digitale Agenda, Neelie Kroes, geeft een flinke boost aan de opkomst van eCall, het Europees systeem voor elektronische noodoproepen vanuit auto’s. Reeds 18 landen, waaronder Nederland, waren het idee genegen om dit eCall-systeem in heel Europa in te voeren en vandaag hebben zich nog eens 5 landen bij hen aangesloten.

eCall LogoVandaag zegden België, Denemarken, Luxemburg, Malta en Roemenië in een principeverklaring ‘memorandum of understanding’ hun steun voor eCall toe. Ook diverse organisaties uit de ICT- en transportsector hebben hun handtekening gezet. In totaal mag eCall nu al rekenen op de formele steun van 90 landen en organisaties, waaronder automobielfabrikanten en mobiele telefoniebedrijven. Alle steun is belangrijk, want het is de bedoeling dat tussen nu en 2014 autofabrikanten het eCall-systeem standaard inbouwen in nieuwe auto’s.

Volgens Neelie Kroes is eCall “een uitstekend voorbeeld van hoe informatie- en communicatietechnologieën het leven van burgers kan verbeteren en zelfs levens kan redden”, citeert Automatiseringgids.nl de Eurocommissaris.

eCall kringloopEen auto die voorzien is van het eCall-systeem, zendt in noodsituaties, zoals een ernstig ongeval, automatisch een signaal naar de alarmcentrale van het Europese noodnummer 112. Door middel van GPS wordt tegelijkertijd de locatie van het voertuig doorgegeven en eventueel nog bijkomende informatie over voertuigtype. Uit onderzoek mag volgens BNR aangenomen worden dat het systeem, bij activering in heel Europa, zo’n 2.500 van de bijna 40.000 verkeersdoden zou kunnen voorkomen en dat de verwondingen bij 15% van de ongelukken minder erg zouden zijn. Dit omdat de hulpdiensten sneller ter plaatse kunnen arriveren.

De Europese Commissie had eCall op vrijwillige basis al in 2009 willen invoeren, maar het voorstel miste de steun van een minderheid van landen. Ook nu nog hebben niet alle Europese lidstaten hun handtekening geplaatst. Om aan eventuele privacybezwaren tegemoet te komen, is afgesproken dat GPS-gegevens niet zullen gebruikt worden zonder dat er een noodsein is verzonden. Een variant is dat de automobilist zelf een knopje kan indrukken om 112 te verwittigen.

Ctrack SOSknopDit systeem doet denken aan de SOS-button waarmee de C-Track Assist is uitgerust. Deze uitgebreide professionele boordcomputer voor fleet managementtoepassingen heeft als bijkomende functionaliteiten bijvoorbeeld Geo-fencing, chauffeursidentificatie en een privé-zakelijk schakelaar waarmee de kilometerberekening voor de bijtelling gefaciliteerd wordt. Neemt u gerust eens contact op voor vrijblijvend advies.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Automatisering RSS Beleid RSS Veiligheid RSS Voertuigen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.