Transportnieuws – Europa dreigt ecocombi te verbieden

Geplaatst op 30 maart 2010 door

Transportnieuws – Europa dreigt ecocombi te verbieden

Hoewel in december vorig jaar bleek dat de effecten van de inzet van LZV’s voornamelijk positief zijn, lijkt het er nu toch op dat de zonnige toekomst van de ecocombi in Europa in rook opgaat. De Europese Commissie heeft grensoverschrijdend gebruik van LZV’s namelijk verboden naar aanleiding van een lobby van Europese spoorbedrijven, waaronder de NS. TTM meldt dat bovendien een algeheel verbod op het rijden met ecocombi’s dreigt.

Daardoor zullen de transportkosten in Europa met miljoenen euro’s stijgen, stelt branche-organisatie EVO. Bovendien zal een verbod op LZV’s ervoor zorgen dat er duizenden gewone vrachtwagens extra nodig zullen zijn voor Europees vervoer. En dat komt de Europese klimaatdoelstellingen niet ten goede, aangezien de CO2-uitstoot daardoor fors zal toenemen.

Het Europese spoorwegverbond is het daarmee niet eens. De LZV zou juist zorgen voor meer CO2, aangezien het vervoer op die manier goedkoper en efficiënter is en dus goederen weghaalt van het spoor. Dat terwijl vervoer via het spoor juist milieuvoordeel oplevert, aldus het verbond. Maar uit het onderzoek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat bleek in december juist dat er geen verschuiving in de goederenstroom was opgetreden, ondanks een verdubbeling van het aantal ecocombi’s op de Nederlandse wegen in 2009.

Wat de uiteindelijke beslissing van Europa ten aanzien van de LZV ook wordt, het lijdt geen twijfel dat er iets moet gebeuren aan zowel het milieu als aan de slechte doorstroming op de Nederlandse wegen. Een algeheel verbod op LZV’s zou daar niet bij helpen. Meer gewone vrachtwagens inzetten betekent namelijk ook een grotere belasting voor het dagelijkse verkeer, en dus ook meer files.

Als vervoerder kunt u natuurlijk zelf veel doen om uw planning te optimaliseren en onnodig filerijden zoveel mogelijk te voorkomen, bijvoorbeeld met behulp van de fleetmanagementoplossingen van C-Track. Ook de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik van uw wagenpark kunt u daarmee in de gaten houden, waardoor het gemakkelijker wordt concrete stappen te nemen om die flink te verminderen. Maar zullen de besparingen en het positieve effect op ons milieu van deze maatregelen zonder de ecocombi groot genoeg zijn? De tijd zal het leren…

Foto thumbnail: afkomstig van TTM.nl

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Beleid RSS Duurzame Mobiliteit RSS Voertuigen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.