Financieel / duurzame mobiliteit – CO2-reductie goed voor economische groei

Geplaatst op 05 december 2009 door

Financieel / duurzame mobiliteit – CO2-reductie goed voor economische groei

In 2020 moet de CO2-uitstoot in Europa met 20 procent gedaald zijn, spraken Europese staatshoofden en regeringsleiders vorig jaar af. Goed voor het milieu en het klimaat natuurlijk, maar volgens Transport Online biedt dit klimaatdoel de EU nog een voordeel. De reductie van de uitstoot zou Europa namelijk tien jaar langer de ruimte geven tot economische groei dan wanneer de CO2-uitstoot niet verminderd zou worden. Dat is gebleken uit een studie van onderzoeksbureau NEA.

Zonder CO2-beperkende maatregelen zouden we in Europa vanaf uiterlijk 2018 te maken krijgen met een beperking van de economische groei door energieschaarste in het verkeer. De maatregelen waartoe Europa besloten heeft stimuleren het verkeer tot het gebruik van alternatieven en het verhogen van de efficiency om zo minder gebruik te hoeven maken van olie. Dat is gunstig, want als het verkeer zijn afhankelijkheid van olie niet drastisch verkleint, zal het aanbod van olie uiteindelijk achter gaan blijven bij de vraag. En minder aanbod van olie betekent minder groei van het verkeer en daardoor uiteindelijk minder economische groei.

Volgens de onderzoekers moet er bovendien niet te lang getreuzeld worden bij het doorvoeren van veranderingen om de klimaatdoelstelling van 20 procent CO2-reductie te behalen. Want hoe langer er gewacht wordt, hoe kleiner de kans op succes wordt. En dat heeft onherroepelijk een negatief effect op de toekomstige groeimogelijkheden van de economie.

De tijd om een actief duurzaam beleid te gaan voeren in uw transportbedrijf is nu dus aangebroken. Om de nodige aanpassingen te kunnen doorvoeren is het echter wel zaak om een goed inzicht te hebben in de belasting die uw bedrijf op dit moment voor het milieu vormt. C-Track biedt software waarmee u eenvoudig en in realtime kunt zien hoeveel CO2 uw wagens precies uitstoten en hoeveel brandstof ze verbruiken. Op basis van die informatie kunt u vervolgens de keuzes maken die nodig zijn om uw vloot zo duurzaam mogelijk te maken.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Duurzame Mobiliteit RSS Financieel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.