Financieel / duurzaam ondernemen – TLN tegen hogere kilometerheffing vrachtwagens

Geplaatst op 27 november 2009 door

Financieel / duurzaam ondernemen – TLN tegen hogere kilometerheffing vrachtwagens

We meldden gisteren al dat de kilometerheffing voor veel ophef zorgt in de politiek. Maar ook in de transportsector is lang niet iedereen het eens met het voorstel van minister Eurlings. Zo gaf TLN afgelopen weekend aan tegen een hoger tarief voor vrachtauto’s te zijn, meldt het Nieuwsblad Transport.

Vooralsnog is het de bedoeling dat de heffing voor trucks 2,4 cent per gereden kilometer gaat bedragen, minder dan de 3 cent voor personenauto’s. Maar TLN-voorzitter Alexander Sakkers is van mening dat truckers per saldo meer zullen betalen omdat de totaalprijs aan heffingen voor een vrachtwagen juist hoger uitvalt. Hij probeert daarmee de mening van de milieubeweging Natuur en Milieu te ontkrachten, die stelde dat “je straks beter met je vrachtauto naar het strand kunt dan met de personenauto”. Ook diverse politici, onder andere van GroenLinks en D66 zouden volgens Sakkers hun twijfels hebben bij het lage tarief voor vrachtwagens.

De voorzitter van TLN zei niet te kunnen instaan voor de reacties van leden als de Tweede Kamer inderdaad besluit tot het verhogen van het tarief voor vrachtwagens. Ook was hij het niet eens met een andere uitspraak van Natuur en Milieu: de organisatie heeft gesuggereerd dat vrachtverkeer een bij uitstek vervuilende sector is en daarom juist meer zou moeten gaan betalen. “De transportsector levert juist een topprestatie als het gaat om duurzaamheid”, zei Sakkers daarover.

En het moet inderdaad gezegd worden dat er binnen de sector steeds meer aandacht is voor het milieu. Steeds meer transportbedrijven maken bijvoorbeeld gebruik van ecocombi’s, die milieuvriendelijker zijn dan gewone vrachtwagens. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Een paar weken geleden werd al bekend dat het voeren van een actief duurzaam beleid nog niet erg ingeburgerd is onder Nederlandse transporteurs. Ook de Europese brancheorganisatie IRU is van mening dat het allemaal nog veel schoner en zuiniger kan, hoewel de sector volgens hen zeker op de goede weg is.

Of de kilometerheffing er nu komt of niet, zeker is dat van de transportsector steeds meer verwacht wordt dat die maatschappelijk verantwoord onderneemt. Het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van uw vloot in de gaten houden en uw vervoer zo efficiënt mogelijk inplannen zijn manieren waarop u uw MVO-doelstellingen kunt halen. C-Track helpt daarbij. Daar kunt u bijvoorbeeld C-Track Mobile voor inzetten. Bijkomend voordeel is dat deze applicatie u helemaal niets kost als u tot de eerste honderd ondernemers behoort die aantoonbaar 10 procent CO2-reductie realiseren binnen hun wagenpark.

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Beleid RSS Duurzame Mobiliteit RSS Financieel RSS Fleetmanagement RSS Mobiliteitsmanagement

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.