IRU: transportsector moet groener

Geplaatst op 14 november 2009 door

IRU: transportsector moet groener

Zoals we eerder deze week al meldden, is het niet best gesteld met de milieubewustheid van de Europese transportbedrijven. De transportsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk gedeelte van de uitstoot van broeikasgassen. Dat moet veranderen, vindt IRU, de Europese brancheorganisatie voor transport. Daarom heeft de organisatie de sector ten doel gesteld de CO2-uitstoot voor 2030 te verminderen met 30 procent, meldt TTM.

“De IRU en haar leden hebben besloten tot een gezamenlijk commitment om CO2 te verminderen in de komende twintig jaar. De transportsector is nu klaar voor deze nieuwe uitdaging en wil zo haar steentje bijdragen aan de doelen om CO2-emissie te beperken”, zo lichtte IRU-voorzitter Janusz Lacny het besluit van de IRU toe.

Opvallend is dat eerder bekend werd dat de uitstoot van broeikasgassen door de transportsector fors is toegenomen sinds 1990, maar dat er volgens de IRU de afgelopen twintig jaar juist een reductie van de uitstoot van schadelijke stoffen van maar liefst 98 procent is bereikt. Als uitgangspunt voor de nieuwe doelstelling neemt de IRU dan ook niet 1990, maar 2007.

De reden dat de IRU nu ingrijpt, is volgens Lacny het tevergeefse streven van de overheden om harmonie te brengen in de pogingen tot beperking van CO2-uitstoot. Daarom wil de sector nu volgens hem zelf het heft in handen nemen. “De transportsector wil een beter en schoner wegtransport bereiken en niet zozeer méér wegtransport. Het publieke imago is nog steeds dat wegtransport en milieuschade als één wordt gezien. Die twee entiteiten willen we van elkaar loskoppelen.”

Volgens de IRU is het massaal overstappen van het wegtransport op biobrandstoffen overigens niet de oplossing voor de CO2-uitstoot. Biobrandstoffen zijn namelijk zwaarder en vereisen grotere tanks, waardoor vrachtwagens meer gewicht moeten meetorsen en zo minder lading kunnen vervoeren, waardoor er meer wagens moeten rijden om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren. Volgens de brancheorganisatie kan de beperking van de emissies ook tot stand komen door de goederenstroom efficiënter te laten verlopen waardoor minder onnodige kilometers gereden hoeven te worden. De modules van C-Track kunnen daarbij helpen en stellen transportbedrijven daarnaast in staat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van hun wagenpark te monitoren.

(Foto: IRU)

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Actueel RSS Duurzame Mobiliteit RSS Fleetmanagement

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.