Kilometerregistratie – rittenadministratie – Voor meerdere auto’s geldt ook bijtelling

Geplaatst op 25 september 2009 door

Kilometerregistratie – rittenadministratie – Voor meerdere auto’s geldt ook bijtelling

Kilomterregistratie -  Rittenadministratie – Als u twee of meer auto’s van de zaak ter beschikking hebt gekregen, moet u dan ook voor elke auto bijtelling betalen? Het antwoord is in principe ‘ja’. Wanneer geen ‘verklaring geen privégebruik’ bij de Belastingdienst heeft ingediend, dan moet u voor alle auto’s bijtelling betalen.

De rechter stelde onlangs de fiscus in het gelijk voor een dergelijke kwestie. Volgens Fleetmotive had een directeur en enig aandeelhouder van zijn bedrijf twee personenauto’s tot zijn beschikking gekregen. Volgens de belastinginspecteur moest hij voor beide auto’s bijtelling betalen maar de directeur ging in beroep omdat hij alleenstaand was en zodoende nooit van twee auto’s tegelijk gebruik kon maken. De Haagse Rechtbank stelde echter de inspecteur in het gelijk en ook in het hoger beroep oordeelde het Gerechtshof van Den Haag dat de directeur bijtelling voor beide auto’s moest betalen omdat hij geen ‘verklaring geen privégebruik’ had ingediend.

In het hoger beroep was gewijzigd beleid van 2002 over privégebruik meegenomen. Dit heeft betrekking op ondernemers met auto’s die tot de handelsvoorraad behoren en ondernemers voor wie een wagenpark tot de bedrijfsmiddelen behoort. Volgens het Hof behoorde de directeur niet tot deze groepen.

C-TrackOm dit soort situaties te voorkomen is het dus van belang dat u de verklaring indient én dat u sluitende kilometeradministraties van de auto’s bijhoudt om aan te tonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé met één of beide auto’s rijdt. U vindt het wellicht veel werk om met de hand de gereden kilometers bij te houden, maar het kan ook gemakkelijker. Met een C-Track Insure module in de auto’s, worden kilometers automatisch bijgehouden en kunt u die later gewoon inzien op uw computer. Gaat u een stap verder en kiest u voor de C-Track Assist, dan wordt het zelfs nog eenvoudiger want deze beschikt ook nog over een privé-zakelijk schakelaar. Zelf uitrekenen welke kilometers privé en zakelijk waren is niet meer nodig. Het enige wat u nog hoeft te doen is de gegevens opvragen op uw pc en deze uit te printen!

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Financieel

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.