Forse toename diefstal trucks

Geplaatst op 17 juli 2009 door

Forse toename diefstal trucks

Het aantal diefstallen van complete trucks en kostbare ladingen is helaas weer stijgende. Uit cijfers van de Veiligheidsbalans 2008 van de Inspectie Verkeer en Waterstaat blijkt dat in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal diefstallen met 40 procent steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Vooral in Oost-Nederland zijn dieven zeer actief.

In 2008 zagen we nog een daling van het aantal diefstallen. Logistiek.nl meldt dat in Nederland vorig jaar ruim honderd trucks met lading gestolen werden gestolen en bijna driehonderd keer enkel de lading. Volgens het EVO bedraagt de schade voor transporteurs en logistieke dienstverleners in Nederland 330 miljoen euro en 8 miljard als we over heel Europa kijken.

De toename zou ook te maken hebben met de economische crisis, waardoor met name bendes uit Oost-Europa actiever zijn geworden. EVO wil dan ook dat de overheid haast maakt met het aanleggen van beveiligde parkeerplaatsen voor trucks. Op dit moment hebben we er nog maar twee in Nederland, te weten in Zwolle en in Alblasserdam. Vorig jaar trok de regering 10 miljoen euro uit voor de beveiliging van de twintig meest onveilige parkeerplaatsen, maar volgens EVO is er niet meer gedaan dan het aanleggen van betere verlichting en zo nu een dan een camera.

Sinds eind 2007 zet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) lokvrachtwagens in om truck- en ladingdieven te kunnen aanhouden. In november van dat jaar werden toen tien aanhoudingen verricht. De KLPD gebruikt deze methode nog steeds maar komt niet naar buiten met cijfers.

Voor een transporteur is het verdwijnen van een truck een enorm financiële strop, zeker nu. U kunt echter wel preventiemaatregelen nemen. Dit is een investering, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de kosten waarmee u te maken krijgt als een truck (en lading) gestolen is. U kunt namelijk zowel in de trucks als in de opleggers een track and trace systeem laten installeren. Wanneer de truck of oplegger gestolen is, kan deze met een dergelijk systeem binnen heel Europa zeer snel weer getraceerd worden. Daarnaast biedt het systeem nog veel meer voordelen. De specialisten van C-Track leggen het u graag uit!

Het Smart Mobility Network heeft als belangrijkste doelstelling "het informeren, inspireren en adviseren van bedrijven en werknemers op het gebied van Mobiliteit". Werkgevers en werknemers kunnen nu ook direct vragen omtrent dit onderwerp of een ander onderwerp stellen aan het Smart Mobility Team.

RSS Veiligheid

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.